TF MbusiNess - шаблон joomla Продвижение

Tajuk

Polis Bantuan Sarawak Berdisiplin Tinggi

May 21 2017

September 24, 2016, Saturday

Oleh Rusnan Mustafa

Capaian daripada http://www.theborneopost.com/2016/09/24/polis-bantuan-sarawak-berdisiplin-tinggi/ pada 27/10/2016

 

KUCHING: Sarawak masih bersih daripada masalah kes disiplin melibatkan anggota polis bantuan, kata Ketua Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Sarawak SAC Che Yussof Che Ngah.

Beliau mendedahkan, sehingga kini tiada rekod masalah pelanggaran disiplin dilapor melibatkan anggota dari polis bantuan yang telah menerima latihan di Pulapol di sini. “Setakat ini, kita tidak ada rekod salah laku kerana mereka berdisiplin tinggi, jika bersalah mereka tertakhluk kepada undang-undang. Sarawak tidak ada kes dan bersih,” ujarnya.

 

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan upacara perbarisan tamat latihan kursus asas Polis Bantuan Siri 1/2016 di Padang Kawad, Kompleks Pentadbiran Pulapol Kuching, Puncak Borneo dekat sini semalam.

Sehubungan itu, Yussof memberitahu pihaknya mengalu-alukan permohonan daripada agensi kerajaan dan swasta yang ingin menubuhkan polis bantuan. Malah, beliau memberitahu berdasarkan perangkaan terkini menunjukkan terdapat 212 agensi yang telah diluluskan penubuhan polis bantuan dengan jumlah 54,213 perjawatan.

 

“Jumlah kekuatan daripada perjawatan tersebut adalah seramai 27,155 dan ini bermakna masih terdapat 27,058 kekosongan lagi perjawatan yang perlu diisi bagi memenuhi matlamat dan tujuan permohonan serta penubuhan polis bantuan diperingkatkan selaras dengan tuntutan semasa,” katanya.

 

Pada masa sama, beliau menasihati anggota polis bantuan untuk mengelak daripada terjebak dengan gejala negatif yang menyalahi undang-undang. Tegasnya, kesilapan dan kecuaian itu akan mengundang padah kepada diri sendiri selain mencemarkan imej agensi dan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

 

“Justeru, kita berharap anggota polis bantuan ini dapat menjadi mata dan telinga dalam menyalurkan maklumat jenayah di kawasan setempat untuk diambil tindakan,” ujarnya. Perbarisan tamat latihan semalam dianggotai 208 peserta yang terdiri daripada seorang pegawai kanan dan 207 anggota lain-lain pangkat dari 17 agensi polis bantuan kerajaan dan swasta. Pada majlis itu juga, Yussof menyampaikan hadiah kepada tiga pelatih terbaik, Inspektor Hu Ling Khang (akademik), Hilary Joseph Laek (latihan luar) dan Mohd Fazli Maula Ma’lem. Hadir sama Timbalan Komandan Latihan Pulapol Kuching Superintenden Munsang Sabai dan tetamu kehormat lain.

Read 221 times
Rate this item
(0 votes)

About The Author

Super User

Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstraverunt lectores legere me lius quod ii legunt saepius.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.